Monday, 30 March 2015

NASI ARAB IBNU SHABANI - RESEPI

Teks : Nur Zuriatie

Assalamualaikum...

Apa yang nak saya kongsi kali ini tentang sebuah produk baru i.e. Rempah Nasi Arab Ibnu Shabani. Sudah lama ku usha produk ini. packagingnya agak menarik perhatian. Sejak diperkenal dengan rasa nasi arab oleh adik lelaki ku yang pernah belajar di nagara timur tengah i.e. Jordan, tekak ni asyik kepingin hendak rasa nasi arab selalu. Nasi arab ni tidak mudah muak biarpun makan banyak pinggan. Tidak sama macam nasi minyak atau nasi tomato.

sini saya nak kongsi serba sedikit cara yang saya guna mengikut pada cara penyediaan yang sudah di sedia kan pada belakang kotak.


Bahan tersedia dalam kotak :
Rempah serbuk Nasi Arab Kabsah
Rempah Nasi Arab (Bunga cengkih, pelaga etc)
Beras Basmathi

Bahan tambahan
Bawang putih
Bawang besar
Tomato puri / sos tomato
Ayam
Air
Minyak

Cara penyedian Ayam Bakar Kabsah

1. Tumbuk bawang putih hingga lumat. 

2. Gaulkan dengan tomato puri, garam, minyak dan rempah serbuk kabsah.
3. Perapkan dengan ayam. 
Rupa rempah ayam perap.
4. Lebih kurang dalam sejam kemudian, dah boleh sedia untuk di bakar.

Cara penyedian nasi arab kabsah

1. Rendam beras basmathi dalam 20 minit atau lebih. Kemudian toskan.

2. Tumis rempah tumis kabsah (kayu manis, pelaga dan cengkih), bawang putih, bawang besar. Apabila garing, masukan rempah serbuk kabsah dan tomato puri.
3. Masukkan 600ml air ke dalam tumisan. Biarkan mendidih dan tutup api.
4. Campurkan bahan tumisan dan beras ke dalam periuk nasi letrik dan taburkan 1 1/2 garam serta cili hijau (optional)
5. Tunggu hingga masak 80% gaulkan perlahan-lahan. kemudian biarkan nasi masak 100%.
6. Nasi sedia dihidang. 


Cara penyediaan air asam 
1. Kisar cili merah, cili padi, belacan, perahan limai nipis, garam & gula.
2. Gaulkan dengan kerisik dan sos cili.
3. sebatikan dan perasakan. Kemudian, gaulkan dengan bawang besar dan tomato.

Cara buat salad arab
1. Potong dadu timun dan tomato.
2. Hiriskan bawang besar dan daun sup.
3. Campurkan semya bahan dan tambahkan dengan garam dan serbuk lada hitam.

ini lah hasilnya. Alhamdulillah memang tak menghampakan. Cara penyediaan senang, rasa pun pasti sedap...memang tak rugi untuk mencuba.

untuk dapatkan rempah nasi arab Ibnu Shabani ini, anda bole hubungi saya 010-225 1943 (SMS/Whatsapp/telegram)

@ bole lawati fb page ini : nasi arab ibnu shabani terengganu

 Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment