Wednesday, 1 April 2015

HOMEMADE PIZZA SIMPLE DAN SEDAP

Teks : Nur Zuriatie

Dimulai perkongsian kali ini dengan bacaan bismillah dan assalamulaikum. Hari ini nak cerita pasal kisah malam semalam bila rasa nak mencuba buat pizza home made. Adunan rotinya di adun daripada resepi asas roti cheese bun yang pernah saya kongsi sebelum ini. Boleh lawati entri saya sebelum ini di sini.


Untuk entri ini, saya akan kongsikan tentang topping pizza yang paling simple dan cepat siap. Jom kita tengok bahan dan cara-caranya.

Bahan topping pizza
3 ulas Bawang putih
1 ulas Bawang besar
Sos tomato dan cili
100gm Daging cincang
Mayonis
Keju cheddar
Lada benggala
Sosej

Cara membuat nya:

  1. Untuk membuat isi daging.Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu sebelum dimasukkan daging cincang. Kemudian masukkan sos tomato dan sos cili dan diperasakan dengan garam.

  1. Doh roti di canai di atas dulang membakar dengan ketebalan dalam 1 cm

3.Sapu adunan yang dicanai tadi dengan telur dan diperatakan dengan sos tomato.
4.Letakkan isi daging cincang yang di masak tadi

5.Letakkan sosej yang dihiris nipis





6.Letakkan lada benggala, bawang besar




7.Letakkan mayonis secukup rasa




8.Taburkan dengan keju.


9.  Dibakar selama 20 minit dengan suhu 175 darjah Celsius

Dan, inilah hasilnya. Memang mabeles lah rasanya. Tambah pula dibuat dengan hasil tangan sendiri memang rasa puas hati. Yang penting kita tahu tahap halalnya dan kebersihannya. Tambah-tambah pula di zama yang serba serbi kena belajar berjimat cermat ini. Kosnya cukup minima.








Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment