Monday, 30 March 2015

RESEPI KEK AMBON KELANTAN (APAM MEKAR)

Teks : Nur Zuriatie

Assalamualaikum sahabat semua,


Moga diberi kesihatan yang baik baik untuk anda sekalian. Seminggu ini cuaca agak sejuk dengan hujan lebat dan angin bertiup kencang . sedang dalam musim tengkujuh memang gini la gaya nya di pantai timur ni. buat masa ini khabarnya kampungku i.e. Kelantan dilanda banjir agak teruk..sama-sama kita doakan keadaan kembali pulih dengan sebaiknya dan mereka yang terlibat dengan banjir diberi kekuatan untuk hdapi saat gentir ini.


sebelum dikukus
selepas di kukus
sebut nama Kek Ambon rasanya ramai tak tahu apa bentuk nya tapi kalau sebut Apam Mekar semua kenalkan? sudah lama saya teringin nk belajar buat kek comel dan gebu ini. Anak-anak memang suka sangat kek ini. kek ini bila masuk di mulut memang terasa kegebuan nya dan manis nya cukup rasa. Tak puas kalau makan sebiji, pasti akan nak makan lagi...sesuai untuk makan pagi / petang, untuk majlis hari jadi anak-anak, desert di majlis keramaian / office / rumah terbuka..serba-serbi sesuai la kek ambon ni..

cuba tengok ekspresi muka Ainaa masa makan kek ambon ni... 
ummi..cam sedap la...saya rasa..mmm..memang betul la sedap....
resepi nya mudah. terima kasih pada blogger zila4ever.blogspot.com kerana berkongsi resepi ini di lama blog nya. untuk versi saya, ada sedikit olahan kerana mengikut citarasa anak-anak. jom kita layan macam mana nak buat..simple jer..

Apam Mekar Resepi asal - Fatmah bahalwan - hazila my small kitchen bahan -bahan 225gram gula pasir 2 biji telur 250 gram tepung gandum 1 teaspoon ovellate 1 teaspoon baking powder 150ml air soda - sprite 1 teaspoon pandan paste pewarna yang digemari

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

KEK AMBON KELANTAN (APAM MEKAR)


Bahan-bahan
225gram gula pasir
2 biji telur
250 gram tepung gandum
1 teaspoon ovellate
1 teaspoon baking powder
150ml ais krim soda  F&N
pewarna mengikut kesukaan (saya pilih merah, biru dan purple)

Cara-cara nya

  

  1. Pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang (warna akan bertukar krim atau keputihan) - sangat penting untuk dapatkan kek yang naik cantik dan gebu
  2. Masukkan ovellate dan pukul lagi
  3. Ayakkan tepung dan serbuk penaik.
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrim soda. Pukul hingga kental dan pekat i.e. bila ambil sesudu adunan dan tuang kembali,adunan akan ambil masa untuk jatuh semula ke dalam bekas.
  5. Bahagikan kepada 4 adunan. Masukkan 3 pewarna ke setiap adunan dan satu adunan lagi biarkann dengan warna asal.
  6. Siapkan pengukus - biar wapnya keluar dengan banyak dan pastikan penutup pengukus ditutup dengan kain supaya air wap tak kena dengan adunan kek nanti.
  7. Susun papercup dalam acuan lompang. Tuang ke dalam papercup secara berselang seli hingga hampir memenuhi papercup.
  8. kukus sehingga 20 minit. 
  9. Sedia dihidang. Walla.
si abang yang jadi peminat tegar kek ambon...

No comments:

Post a Comment