Gambar : Nur Zuriatie
Roti Perancis dihidang bersama sup cendawan panas. |
Dari pagi duk sibuk dengan membakar roti je. Alhamdulillah. Selesai sudah tanggungjawab memenuhi permintaan rakan-rakan yang order Roti Sarang Lebah dan Kek Coklat Keju Kukus. Waktu dah petang-petang gini, mari mood nak masak nasi pun takde. Jadi nya terpikir nak buat roti perancis cicah dengan sup cendawan. Fuhh. Memang asyik la. Tambah-tambah menu ni sesuai untuk mereka yang nak diet.
Duk google resepi dari blog Ourkizuna. Resepinya mudah je. Sesiapa yang berani mencuba, insyaAllah memang menjadi. Nak buat pun kejap jer.
Resepi Roti Perancis (french bread)
Bahan bahan
200gm tepung roti
100gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu teh garam
200ml air suam
1 sudu besar minyak jagung
Butter untuk sapu atasnya
Kaedah membuatnya
1. Bancuh yis dalam air suam dengan sikit gula. Biarkan sampai berbuih
2. Di dalam magkuk besar, campur tepung, gula, garam dan ratakan.
3. Masukkan yis yang dah kembang dan minyak. Tambah air sedikit demi sedikit. Uli sampai tak melekit. Kalau terlalu melekit masuk tepung sikit. Proses ni biasanya ambik masa dalam 15-20 minit.
4. Tutup adunan dan biarkan di tempat yang agak-agak suam dalam 1 jam atau sehingga kembang sekali ganda.
5. Tumbuk-tumbuk adunan untuk buang angin dan uli sikit. Bahagikan kepada 2 bahagian. Bentukkan bulat bulat. Dan biar 10 minit.
Adunan yang siap diuli. Kena tunggu sejam |
Cara membentuk roti saya follow blog sini pula SINI
Sedang dibakar. |
Panaskan oven 200darjah. 5 minit sebelum masuk roti dalam oven sembur air ke dalam oven. Nak bagi ada wap. Ni yang akan buat roti jadi rangup kat luar. Hiris dengan pisau tajam menyerong.
Bakar selama 20 minit atau sehingga kekuningan. Hasil nya lihat lah di bawah.
Roti yang sudah siap dibakar |
No comments:
Post a Comment