Friday, 24 April 2015

MENU SARAPAN HUJUNG MINGGU - CEKODOK UDANG

Teks & foto : Nur Zuriatie

Assalamulaikum,
Cekodok udang

Bangun pagi hari ini dengan semangat hendak godek-godek Kelas Bakeri di sekitar Kota Bahru / Kuantan. InysaAllah dalam waktu terdekat ini ingin tambah ilmu dalam dunia bakeri. Tolong doakan saya.

sambil-sambil duk godek internet ni, terjumpa plak resepi buat cekodok udang. Alang-alang try resepi baru, leh terus buat breakfast. Anak-anak memang suka sangat cekodok ni. Yang menarik sikit resepi ini masukkan yis dalam adunan cekodoknya. Memang menjadi lah cekodok ni. Sekilo tepung buat cekodok ni abis sekejap jer. Rangup dan gebu di dalam. Yang bujang, yang malas nak fikir menu apa nak buat, bole sgt la buat cekodok ni. Makan pun kenyang, sedap pula tu.

Jom kita jenguk resepinya. Resepi asal diambil dari fb page Hanie Rich Cake House.

Bahan-bahannya :
500gm tepung gandum
5gm yis
5gm baking powder
1 biji telur
5gm garam
3gm gula
7gm udang kering kisar
500ml air
1 biji kentang disagat
1/2 btg carrot
1 biji bawang besar dicincang
3 biji cili merah dicincang
5 batang daun sup dicincang
10gm taugeh
250gm udang segar dibuang kepala

Cara-cara nya :
1. Gaul semua bahan dengan sebati.
2. Goreng dalam minyak yang betul-betul panas.
3. Sedia dihidang.

wassalam.


Cekodok udang


No comments:

Post a Comment