Wednesday, 1 April 2015

ROTI CHEESE GEBU

Teks : Nur Zuriatie

Assalamulaikum,

hari ni rasa hendak berkongsi resepi salah satu produk keluaran Are Tiey Bakery iaitu Roti Cheese Gebu. Ini antara roti yang saya belajar melalui pembacaan dalam internet dan pengalaman sendiri mengadun doh nya. Hasilnya memang roti yang gebu dan cantik kejadiannya. Sekali rasa memang mahu makan sampai habis. Anak-anak pun suka sangat roti cheese ni. 

Jom kita start meroti.


Roti Cheese yang sudah siap dibakar
 .


Resepi Roti Cheese Gebu

Bahan-bahannya :


300 gram Tepung gandum
80 gram Tepung Roti/High Protein
60 gram Margerin 
80 gram Gula Kastor
3 sudu teh Yis kering
water raux (25 gm tepung gandum + 125ml air dimasak atas api dapur hingga pekat)
3 sudu besar susu tepung
1 biji Telur Gred B
100 ml Air 

Cara membuatnya :

1. Campurkan semua bahan kecuali air.
2. Sambil diuli, masukkan sedikit-sedikit air.
3. Uli adunan dalam 5-10 minit
4. Perap (proofing) selama 1 jam atau hingga kembang sekali ganda.
5. Bentukkan doh kecik-kecik dalam timbangan 22gram dan susu dalam loyang
6. Perap selama 45 minit atau hingga kembang sekali ganda.
7. Sebelum dibakar, sapu adunan dengan telur dan tabur dengan cheese.
8. Bakar dalam oven dengan selama 20 minit dengan suhu 175cel.

berminat nak order ?
boleh whatsapp / PM 010-225 1943
Free delivery untuk kawasan Paka/Kerteh

No comments:

Post a Comment